Tájékoztatás kullancsencephalitis elleni védőoltásról

A megye természeti és éghajlati viszonyai kedvező életterületet biztosítanak a kullancs populáció elszaporodásának és ezzel a kullancsok által terjesztett betegségek létrejöttének is. A kullancs által terjesztett megbetegedések közül a vírus okozta kullancsencephalitis (súlyos agyvelő, gerincvelő és agyhártyagyulladás) tekintetében megyénk a kiemelten fertőzött területek közé tartozik. A megbetegedés elleni védekezés leghatékonyabb eszköze a védőoltás.
A fentiek miatt a Baxter Hungary Kft. és a Hungaropharma Kft. az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalon keresztül kullancsencephalitis elleni oltóanyagot ajánlott fel a megyében élő 1 – 16 éves korú gyermekek/fiatalok részére, oly módon, hogy a 3 oltásból álló alapimmunizálás első 2 oltásához térítésmentesen biztosítja az oltóanyagot. Az oltóanyag jelenlegi ára: 4.285 Ft/db.


A Tisztifőorvosi Hivatal rendelkezésére bocsátott oltóanyag korlátozott száma miatt, a megye azon településeinek iskoláit választották ki, ahol az elmúlt 12 évben már előfordult súlyos kórképpel járó kullancsencephalitis megbetegedés. Így került kiválasztásra Pásztó Város Önkormányzatának Általános Iskolája is, elősegítve ezzel, hogy a településen élő gyermekek/fiatalok minél szélesebb köre szerezzen védettséget a betegséggel szemben.

2011. októberében az általános iskolás gyermeket nevelő szülőknek lehetőségük nyílik gyermekük térítésmentes kullancs-encephalitis elleni oltásának megkezdésére, oly módon, hogy a 3 oltásból álló sorozat első két oltóanyagát térítésmentesen bocsátják rendelkezésre, kifizetni csak a harmadik oltóanyag árát (4.285 Ft) kell legkorábban 2012 áprilisában.

A védettség kialakításához 3 egymást követő oltás beadása szükséges (alapimmunizálás). Az első oltás várható időpontja: 2011. október 12. és 28. között, a második oltásra az első oltás után 1 hónappal, a harmadik oltásra a második oltást követő 5-12 hónappal kell, hogy sor kerüljön. Mindhárom védőoltás beadása szükséges ahhoz, hogy a megfelelő védelmet biztosító ellenanyagszint kialakuljon. Ez a 3 oltás nem ad életre szóló védelmet, 3-5 évente újraoltás szükséges. Mint minden oltás, az FSME-IMMUN Junior sem véd meg teljesen minden oltott gyermeket a betegségtől, de lényegesen csökkenti a kullancs-encephalitis vírus okozta súlyos idegrendszeri megbetegedés előfordulásának esélyét. Az oltás nem védi a gyermeket a kullancsok által okozott egyéb megbetegedésektől -pl. Lyme kór.

Az oltóanyagot a felkar izomzatába adja az orvos, minden gyermeket megvizsgálva az oltás előtt, hogy oltható-e. Az oltás nem adható lázas megbetegedés, az oltóanyag komponensei, vagy gyártása során felhasznált anyagok iránti túlérzékenység, súlyos tojásfehérje érzékenység esetén.

Az oltás után az alábbi tünetek fordulhatnak elő gyermekénél:
• 100 oltottból több mint 10 esetben: fájdalom, bőrpír az oltás beadásának helyén, fejfájás, láz, mely 24 órán belül múlik.
• 100 oltottból 1-10 esetben: étvágytalanság, nyugtalanság, álmatlanság, hányinger, hányás, izom-és izületi fájdalmak, rossz közérzet.

Mivel az oltóanyag csak korlátozott számban áll rendelkezésre az igényeket – a szülők részére gyermekeik által eljuttatott – szülő/gondviselő részére szóló tájékoztató levél alján szereplő gyermekeik osztályfőnöke részére visszajuttatott nyilatkozat beérkezési sorrendjében teljesítik. Az oltásokat az iskola-egészségügyi szolgálat orvosa, vagy a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv orvosa végzi el.

Pásztó Város Önkormányzata