Színes tavaszi programok az óvodában

Ebben az évben is folytatjuk a változatos tehetségfejlesztő programok felkínálását az óvodás kisgyermekek részére, civil szervezetek együttműködésével a szülőföld felfedeztetésének és megszerettetésének jegyében.

Sikeresen teljesítettük az elmúlt évben a TÁMOP-3.4.4.-08/B Tehetségsegítő hálózat kialakításának pályázatát és folyamatosan gazdagítjuk a tehetséggondozó pedagógiai tevékenységeinket. A Százszorszép Óvodásokért Alapítvány pályázatot nyújtott be a Leader célterületre "Hagyományok és játékok Pásztó és térségében" címmel, melynek támogatása nyújthat fedezetet a pásztói és a térségében élő óvodások rendezvényeire.

1. Kör, kör ki játszik népi játékok a Mátra alján kistérségi óvodás találkozó 2012. 04.28-án kerül megrendezésre a Dózsa György Tagiskola aulájában.

Tervezett program:

9.30 - 10.00Érkezők fogadása, regisztráció a Dózsa György Általános Iskola aulájában
10.00 - 10.30Pásztói Többcélú Kistérségi Társulás Elnökének köszöntője
Óvodavezető megnyitója
Együtt zenél a család, óvodás gyermek és családtagok produkciója
10.30 - 11.30Az óvodai csoportok bemutatkozása
11.30 - 11.40Muzsla néptánc együttes bemutatója
11.40 - 11.55Táncház a Muzslával
11.55 - 12.15Gyermekcsoportok vendégül látása Sisákné Tóth Gabriella kuratórium elnöke
12.15 - 12.45Alkoss velünk jutalom a játszóházban, Bercsényi fazekas műhely

Célja: hogy az óvodás gyermekek örömteli tevékenységként élik meg a népi játékokat. A helyi népi játékok mellett a gyermekdalok, népdalok, népzene hallgatása és néphagyományok átélése több gyermeknek és családnak jelent élvezetet, élményt. A családok támogatják, aktív közreműködői a rendezvény szervezésének, a néphagyományok, szokások, a népi kultúra ápolásának. A kistérségi alapítványok, intézmények és családok összefogásával a települések képviselete, a szülőföld iránti érzések felkeltése érzékelhetővé válik. Ebben az évben három tehetséges óvodás és családja is bemutatkozik, együtt zenél a család produkció keretében. Résztvevő óvodák: Pásztó- Százszorszép Óvoda, Hétpettyes Óvoda, Szurdokpüspöki, Mátraszőlős, Tar.

2. MADARAK ÉS FÁK NAPJA, játékos környezeti és honismereti vetélkedő a Százszorszép

Óvodában óvodások és első osztályos iskolások részvételével 2012.05.10-én.

Tervezett program:

9.30-9.45Érkezők fogadása, regisztráció a Százszorszép Óvodában
9.45-10.15Emléknyomatok elhelyezése a regisztrációs képen, a rajzpályázat munkáiból készült kiállítás megtekintése.
 Eredmény hirdetés, a kiírt rajzpályázat, és a családok honismereti vetélkedőjének lezárása.
 A "Kedvenc madaram" rajzpályázat és a "Fedezzük fel városunkat" játékos családi TOTO kitöltésének eredménye, jutalmazása.
10.15-12.00Környezeti vetélkedő 5 csapat (3 óvodás, 2 iskolás) részvételével, 5 állomáson játékos feladatok, komplex művéltségi próbatételek, empirikus próbálkozások városunk madarairól, gondozási hagyományokról:
1. Játszunk tudományt - természetismereti vetélkedő
2. Bátorságpróba
3. Kibújás vagy bebújás - ügyességi játék a színes ernyő alatt
4. Kis mesterek műhelye
5. Búvárok a képek, hangok között


Célja: Pásztón élő óvodás gyermekek és családja számára kiírt Fedezzük fel Pásztót TOTO játékos feladatokkal teli kitöltésével nagyobb figyelem fordul városunk megismerésére, amellyel a településhez és környezetéhez pozitív érzelmi kötődést alakítunk ki. Változatos megtapasztalások során több ismeretet szereznek a szülőföldről, az ott élő emberekről, a helyi hagyományokról és megtanulják ezek szeretetét. Óvodások és iskolások között megrendezett környezeti vetélkedő az intézmények és alapítványok, településen élő művészek és alkotók együttműködését, közös célért történő civil összefogást eredményezi a gyermekekért, a fenntartható szemléletért.