Új turisztikai könyv a pásztói kistérségben

Pásztó Város Önkormányzata 2010 őszén pályázatot nyújtott be a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó, Térségen Belüli Együttműködés Támogatása célterületre. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal „A Pásztói Kistérség” című turisztikai könyv elkészítését támogatta.
Az előkészítő munkák 2011 második negyedévében kezdődtek el. A kiadványban a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. területéhez tartozó települések kaphattak megjelenést, amely térségünk önkormányzatai mellett Galgaguta településsel bővült. A hiánypótló kiadvány elkészítését Pásztó város gesztorálása mellett (Ecseg kivételével) támogatták, így a 2.080.000.- Ft nettó bekerülési költség (100%-ban támogatott) mellé a települési önkormányzatok a projekt ÁFA tartalmát, vagyis 520.000.- Ft-ot megfizettek.

A könyv a helyi illetve jelen elvárásoknak megfelelően tartalmazza a Kistérség általános bemutatását, a Kistérségi Társulási Elnök köszöntőjét, a települések földrajzi, történelmi, épített és kulturális örökségeit, a Kistérség kiemelt rendezvényeit, a térség jelentősebb szolgáltatóit, közérdekű információit a kiállító helyek, tájházak elérhetőségét és területünk kézműveseit.

A 80 oldalas kiadvány rövid szlovák, bővebb angol, német és francia fordításokat tartalmaz a bevezetőnél és az általános tájékoztatónál. A települések esetében az érdeklődők német és angol nyelvű fordítást olvashatnak és kaphatnak rövid, színes bepillantást a palóc táj jellegzetes értékeibe.

A közel 9 hónapos előkészítő és megvalósító munka eredményeként a Tisztelt Olvasó egy jó színvonalú kiadványt vehet kézbe és kerülhet közelebb a Mátra és Cserhát Hegységek ölelésében élő, nyitott és vendégszerető palócok világával. Pásztó Város Önkormányzata a projekt teljes előkészítését és megvalósítását, valamint annak pénzügyi hátterét biztosította. Az elszámolás, a pénzügyi lehívás, a projekt MVH általi ellenőrzése megtörtént és az állami támogatás is átutalásra került. A könyv hamarosan elektronikus formában is elérhető, olvasható lesz honlapunkon.

Pásztó Város Önkormányzata, valamint a Pásztói Kistérség Többcélú Társulása nevében köszönöm a könyve elkészítése során nyújtott együttműködést, információkat a projekt megvalósítását koordináló szakembereknek, az önkormányzat dolgozóinak, a kistérségi önkormányzatok vezetőinek, szakembereinek, valamint a megvalósítást támogató szervezeteknek, szolgáltatóknak, vállalkozóknak.

Sisák Imre
Pásztó Város Polgármestere

Mészáros Sándor
Projekt felelős