AZ 5. HASZNOSI RÉTESFESZTIVÁL

A rendezvénnyel kapcsolatos előkészületek 2011. szeptemberben indultak. Terveinkben kitűzött céljainkat várakozáson felül tudtuk teljesíteni. A nyár eleji előzetes szervezés során megtalált bennünket (,vagy megtaláltunk) egy olyan szponzor (-t), akin keresztül az évről-évre egyre inkább takargatni, rejtegetni való Sportöltöző végre a korábbiakhoz képest sokkal tisztábbá, otthonosabbá válhatott.

Köszönhető mindez annak, hogy az idén 20 éves Poli-Farbe Vegyipari Kft., festék- és vakolatgyár jubileuma alkalmából jótékonysági programot hirdetett, mely során országszerte szépülhetnek meg közterek, iskolák, óvodák, rendelőintézetek, stb. A Kinél fessünk? program keretén belül közösségi terek felújítását kívánja támogatni saját gyártású termékeivel, festékeivel és önkéntes munkaerővel. Az adományozás jó tette mellett, a festékgyár szemszögéből nem utolsó szempont a jótékonysági megmozdulások közösségépítő ereje sem. A Poli-Farbe tervei szerint a nyár folyamán még nagyon sok gyermeknek és felnőttnek szereznek élményt nemcsak a pályázatok megvalósulásával, hanem a közös felújítási munkálatok szervezésével is.

Nem volt (és lesz) ez másként Hasznoson sem!

2012. július 14-én, szombaton ugyanis az Egyesek Ifjúsági Egyesület 50 fős önkéntes csapata Hasznosra látogatott. A 13-án éjszaka a településrészen, Hasznoson zajló Offroad Fesztivál után kissé fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel láttunk neki az önkéntes munkának. A fiatalokhoz a helyi lakosságból is csatlakoztak: munkaeszközök biztosításával a pásztói Festékdiszkont; töltött káposzta, lecsó, rétes készítésével, ill. a 4 munkaterületen a felújítás, a környezetrendezés irányításával, szervezésével. Így szépült meg összefogással a Sportöltöző, a Művelődési Ház és a katolikus Közösségi Ház, s így került le a fölösleges vakolat a templom kerítéséről is. Az önkéntes munka folytatását terveink szerint szeptember 1-jén vagy 15-én, szombaton (az időpont egyeztetés alatt) folytatjuk, amikor a festékgyár és partnereik mellett Gombos Edina, televíziós műsorvezető is örömmel áll a jótékonysági program mellé, a tervezett önkéntes munkálatokban aktívan részt vesz, ahogyan ezt tette a korábbi jótékonysági programoknál is.

Mindezeknek köszönhetően a Sportöltöző RAJT- és CÉL-pontként funkcionált a "Hasznosi Rétesfesztivál" gyalogos teljesítménytúra programelemnél.

Babus Andrea szervező összegzése a túráról:

A Pásztói Szabadidő Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya 2012. július 21-én rendezte meg a Hasznosi Rétesfesztivál keretében a hasonló elnevezésű teljesítménytúráját.

A teljesítménytúrák 5 távon kerültek megrendezésre. A távok kijelölésénél gondoltunk azon sportolókra, akik a kihívásokat kedvelik, és azokra is, akik esetlegesen családdal szeretnének túrázni, vagy azokra, akik először ízlelgetik egy teljesítménytúra kihívásait. A hosszú táv a Hasznos - Tar - Tar Lőrinc várrom - Felső- Csevice - Ágasvár - Mátrakeresztes - Fallóskút - Ágasvár - Kőkapu - Gombás- tető - Hasznosi (Cserteri-) várrom - Hasznos útvonalon haladt és 32 km távot, illetve 1220 méter szintemelkedést jelentett. A közép táv az Ágasvártól kezdődő kis kört hagyta ki, így az ő távjuk 21 km, 680 méter szinttel. Hasznos - Tar - Tar Lőrinc várrom - Felső- Csevice - Ágasvár - Kőkapu - Gombás- tető - Hasznosi (Cserteri-) várrom - Hasznos. A rövid távon 14,5 km-t, illetve 300 méter szintet kellett leküzdeni, az útvonal pedig így alakult: Hasznos - Tar - Tar Lőrinc várrom - Felső- Csevice -Gombás- tető - Hasznosi (Cserteri-) várrom - Hasznos.

A túra napján a rajt idején felhőszakadás, erős zivatar köszöntötte az érkezőket, beteljesedvén az, amit az időjárás jelentések megjósoltak. Többeket ez visszatartott, ám még így is szép számban indultak neki az időjárás miatt így nehézzé váló terepnek. Az indulók közül többen már az előző éjszakát is városunkban töltötték, hiszen Debrecenből, Gyuláról, Békéscsabáról, Dunaújvárosból, vagy Balatonalmádiból megközelíthetetlen lett volna a túra napján Pásztó.

Az indulók létszáma a következőképpen alakult:
Túra megnevezéseIndulókTeljesítők
Mátra 608277
Mátra 405552
Hasznosi rétesfesztivál hosszútáv3426+2
Hasznosi rétesfesztivál középtáv4944+5
Hasznosi rétesfesztivál rövidtáv3735+1
Összesen:257242


A túrázók a túraútvonalán, frissítőpontokon szörpöt, süteményt, csokoládét, müzli szeletet, gyümölcsöt, zsíros-, vajas-, lekváros kenyeret, illetve a célban meleg ételt és rétest kaptak.

Azok a túrázók, akik az útvonalleírásukba minden szükséges pecsétet, igazolást begyűjtöttek, és szintidőn belül értek célba, oklevelet és kitűzőt vehettek át díjazásként.

A túra legidősebb túrázója 1943-ban született, míg a legfiatalabb 2004-es születésű.

A túra távjainak kiválasztása jól sikerült, mutatja ezt, hogy több család is indult. Míg az extrém kihívásokat kedvelő szülő a hosszú távok valamelyikét teljesítette, a család többi tagja a rövidtávot járta be, és várva, hogy kiegészüljön a család, a Rétesfesztivál programjain vett részt. Baráti társaságok is indultak, akik a túra után a fesztiválon szórakoztak.

A túrát rendezői szempontból sikeresnek minősítjük, habár a rövidebb távokon több indulót vártunk. A nagyon rossz időjárás azonban - érthető módon - sokakat, inkább kevésbé gyakorlott, kevésbé megszállott túrázókat visszatartott az indulástól.

Az eredetihez képest az időjárás miatt pár órával később indult, de 10 résztvevő és 8 nevező csapattal lezajlott a "Mátra gulyás - vagy amit akartok!" főzőverseny.

Az előzetesen bejelentkezett vásárosok, kirakodók közül sokan (kb. a fele) nem vállalta az időjárás miatti kockázatot. Szerencsére nekik nem volt igazuk, hiszen a kitelepülő árusok mindegyike elégedetten "szedte a sátorfáját" az est beköszöntével, ill. a rendezvény végén. A mini vidámpark a jól bevált együttműködési feltételeket betartva idén is balesetmentes, vidám "pörgést" hozott a kilátogatóknak. A "Veterán motorok - motoros veteránok" programelemnél egymást váltogatták a kiállítók az érdeklődők nagy örömére.

A VERZSÓ Vendégházban 14:00-tól bepillantást nyertek az érdeklődők a hasznosi rétes készítésének folyamatába.

14:30-tól indult a színpadi program, melyen hastánc, break és hip-hop, helyi óvodások és kisiskolások közreműködésével a Bambínó bolt szponzorálásával divatbemutató zajlott.

A Smaragdcipő Alapítvány jóvoltából a KÉK BAB formáció ír népzenével, népdallal és néptánccal szórakoztatta a közönséget.

A helyi Kökényvirág Népdalkör, Fejes Sándor nótaénekes, valamint a Muzsla Néptáncegyüttes az ESZTAM és a LASSÚ ESZTAM népzenekarok kíséretével a hagyományápolás oltárán szemet és fület gyönyörködtető "csokrokat" helyeztek el.

A sztárvendég SZANDI fellépése előtt a meghirdetett versenyek eredményhirdetése is lezajlott. Szandi interaktív fellépését az időközben könnyre fakadó felhők sem ronthatták el!

A tombolasorsolás sok fesztivállátogatónak fokozta az elégedettségét. A retro buli 24:00-ig tartott. Mindenki az erejéhez mérten ropta a táncot a sátor alatt, s ha elfáradt, bőven akadt ülőhely is a sörasztalok mellett.

A Művelődési Ház mindkét napon 08:00 -18:00 óráig állt nyitva az érdeklődők számára az "Éltető múlt" című idén tovább gyarapított régi helyi fotókat és iskolai tablókat tartalmazó állandó kiállítással.

A helyiek összefogása, a szakmai hátteret biztosító Teleki László Művelődési Központ munkatársainak munkája, a támogatók segítsége, a résztvevők lelkesedése egyaránt szükséges volt a rendezvény sikeréhez. Idén először 1,4 M Ft értékben elnyert LEADER pályázati pénzből valósult meg az "5. Hasznosi Rétesfesztivál". Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megítélt támogatási összeggel természetesen mielőbb elszámolunk, hiszen azt Pásztó Város Önkormányzata előlegezte meg a rendezvény megvalósításához.

AZ 5. HASZNOSI RÉTESFESZTIVÁL TÁMOGATÓI:
Bago-Tax Kft.
Büfé üzemeltetője
Dr. Nyíri Ferenc P.V.Ö. Képviselője
Gömbiczné Kanyó Beatrix Településrészi Tanácsnok
Pásztó Város Önkormányzata
Sánta Kálmánné bizottsági tag
Sisák Imre Pásztó Város Polgármestere
Volek György Pásztó Város Alpolgármestere
AVIVA Életbiztosító Zrt. Bucsu Mária területi képviselő Festékdiszkont
Hasznosi Szabadidő Egyesület szervező csapata
(Csépe Csabáné, Csépéné Ribai Ildikó, Diósiné Sánta Brigitta, Hegedűs Kálmán, Kanyó Csabáné, Molnárné Kontra Bernadett, Nagy Edina, Rugáné Csépe Brigitta, Sándor Béla, Sándor József és neje, Sánta Zoltán, Szlobodnyikné Illés Anett, Szőke Gábor, Tóth Piroska, Varga Anett)
Kanyó Péter villanyszerelő
Kitelepülő árusok, kézművesek
Malomudvar
Marika vendégház
Mini Market - Csépe Zoltánné
Mini Vidámpark üzemeltetői
Nők a Szebb Jövőért Egyesület
Pásztó Városi Televízió
Pusztai Gábor
Reál Pont - Nágel Péter
Rétessütők

Támogatójegyek vásárlói
Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ
Töltött káposzta készítői
Városgazdálkodási Kft. - Robotka Róbert
Versenyekre nevező csapatok és egyének
Vár Televízió

Felajánlások a tombolához:
CSIBE CUKRÁSZDA
DANYI ZOLTÁN vállalkozó
DIEGO, SIÉNA KERESKEDELMI Kft.
DINKA JÁNOSNÉ vállalkozó
DÍSZÁLLAT KERESKEDÉS - Illés Istvánné
FABOGÁR KFT.
FESTÉKDISZKONT
FRÉZIA VIRÁGBOLT
EGLO MAGYARORSZÁG Kft.
GIGABYTE INFORMATIKAI SZAKÜZLET
GÁLA DIVATHÁZ
GOLD TELEFON BOLT ÉS SZERVIZ
KÁLMÁNFI BERNADETT
KÁVÉHÁZ
LÍRA KÖNYVESBOLT - Huczekné Rétvári Mónika
MALOMUDVAR
MESTER IPARCIKK BOLT
OLYMPIA SPORT BOLT
ORANGE
ÓRA ÉS ÉKSZERBOLT
ÓZON ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
VENTI LUX Bt. Szabó Károlyné
VITAMIN ZÖLDSÉGES - Gál Enikő
ZÖLD BOLT - Szőkéné Molnár Magdolna

Köszönjük a felajánlásokat azoknak is, akik név nélkül kívánták támogatni a rendezvényt!

Az esetleges kimaradóktól elnézést kérünk!