FELHÍVÁS

Tisztelt Ebtartó!

Ismert probléma, hogy városunk területén elszaporodtak a kóbor ebek. Ennek a problémának a kiinduló oka a felelőtlen állattartás. Pásztó Városi Önkormányzat 2019. február 1-jei hatállyal szerződést kötött ebrendészeti feladatok ellátására az EBFARM Kft-vel. Az új szerződés magába foglalja a kóbor ebek begyűjtésén túl, a lakossági panaszok kezelését és a lakossági állattartás ellenőrzését is, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. tv. valamint a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. FVM rendelet és a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. Korm. rendeletben foglaltak betartását. Az ebrendész telefonszáma és e-mail címe 2019. február 1-től megtalálható lesz honlapunkon.

Felhívjuk az ebtartók figyelmét, hogy
  • Az eb tulajdonosa gondoskodni köteles arról, hogy az állat még rövid ideig sem tartózkodhat felügyelet nélkül közterületen, felügyelet mellett is csak póráz használatával. (Amennyiben az eb ebrendész által közterületen befogásra kerül, az minden esetben hatósági eljárást von maga után, továbbá az eb befogási díja a tulajdonost terheli!)
  • Ügyeljenek arra, hogy az eb nem szökhet át a szomszédokhoz sem. (Bejelentés alapján szintén eljárás indul az eb tulajdonosa ellen.)
  • Ellenőrizzék ebük oltási könyvében az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, és ha az korábbi, mint 1 év, állatorvossal oltassák be ebüket. (Az állatorvosok által használt adatbázishoz Pásztó Városi Önkormányzat Jegyzője hozzáférést kapott, az abban rögzített adatokba betekinthet. Az adatbázisban lekérdezés után láthatóvá válik a Pásztó területén lévő összes oltatlan eb, a tulajdonosuk nevével és címével.)
  • Ha az eb elmúlt 4 hónapos és még nem rendelkezik mikrocsippel, annak beültetéséről szintén az állatvédelmi jogszabályok alapján haladéktalanul gondoskodniuk kell. (Erre vonatkozóan szintén lakossági ellenőrzések várhatóak.)
  • Továbbá a láncon tartott ebek esetében ellenőrizzék ebük lánchosszát. Kistestű ebek esetében előírás, hogy az eb akadálytalanul be tudjon járni 10 m2-es területet, közepes testű ebek esetében 15 m2, nagytestű ebek esetében 20 m2-t.
  • Rendszeresen ellenőrizzék, hogy az eb nyakörve ne legyen túl szoros.
  • Fontos, hogy az ebek előtt friss, tiszta víz álljon rendelkezésre és napi rendszerességgel adott megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék.
  • Továbbá egy olyan hely álljon az eb rendelkezésére, ahova az állat be tud húzódni az időjárási viszontagságok elől (kutyaház).
Közös érdekünk és igényünk, hogy Városunk utcáin nyugodtan sétálhassunk végig, gyermekeink biztonságosan eljussanak az iskolákba, játszóterekre. Azonban ezt a célt csak közösen összefogva és együttműködve tudjuk elérni, emiatt kérjük az állattartókat, fokozottan figyeljenek az állatvédelmi jogszabályok betartására.

Dr. Sándor Balázs
jegyző