Interaktív táblák az általános iskolákban

Felnőtt a digitális bennszülöttek első nemzedéke, amihez korunk iskolájának is alkalmazkodnia kellett – Pásztón a tanévkezdés előtt három nappal tartották az„ Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Dózsa György és a Gárdonyi Géza Általános Iskolákban című, TIOP-1.1.1-07/1-2008-0737 azonosítószámú projekt zárórendezvényét. Sok érdekesség kiderült erről a legkorszerűbb eszközről, többek között az is, hogy a szülő előbb láthatja az otthoni számítógépen gyermeke dolgozatának eredményét, mint ahogyan a diák hazaér az iskolából.

A rendezvényre, a Dózsa iskola aulájába mintegy hetvenen jöttek el, nagyrészt pedagógusok, de néhányan az intézményt fenntartó önkormányzati társulásokban résztvevő települések vezetői közül is jelen voltak.
A beruházás kezdeteiről és a közben felmerülő nehézségekről Bartus László, a polgármesteri hivatal intézményirányítási osztályának vezetője, egyben a beruházás projektmenedzsere adott tájékoztatást. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló projekt költsége 31 millió 869 ezer 930 forint volt.

Sisák Imre, Pásztó polgármestere szólt ezután az interaktív táblák beszerzésén és elhelyezésén túlmutató önkormányzati tervekről is. Az egymás szomszédságában elhelyezkedő, a Dózsa és a Gárdonyi általános iskola, valamint a postaforgalmi szakközépiskola és kollégium épületeinek együttes felújítása igen fontos feladat, erre a célra a városnak 650 millió forintos pályázati igénye lenne. Ezzel együtt a város és a térség sportéletének fejlődését szolgálná a tornaterem megújítása. A jelenlegi helyzetben persze sok a gond, a középfokú oktatás fenntartására a normatív támogatás nem is elegendő.

Sisák Imre szólt egyúttal a mátrakeresztesi erdei iskola tagintézményről is, ami egy nagyobb ökoturisztikai projektben kaphat szerepet a közeljövőben. Kitért a város elmúlt időszakban megvalósított nagyobb beruházásaira, közöttük a városközpont rehabilitációjára, a Kövicses-patak hasznosi szakaszának rendbetételére elnyert százmillió forintos támogatásra, a Margit Kórház fejlesztési elképzeléseire is.

– Egy biztos, az általános iskolákban dolgozók állami alkalmazottak lesznek a jövőben, de a lényeg mégiscsak az, hogy mi kerül fizetéskor a borítékba? Reméljük, hogy az előttünk álló időszakban a nemzet napszámosaira is több pénz jut majd – mondta végül.

Ezután Mucsina Csaba informatikus rövid ismertetőt tartott az interaktív táblákról és azokról, akik leginkább kihasználhatják előnyeit. Azzal kezdte: egy olyan korosztály került a felsőoktatásba, amelyiket digitális bennszülötteknek is hívnak, mert már a számítógépes korszakban születettek.

– Fő jellemzőjük, hogy gyorsan kapják az információkat és azok több forrásból érkeznek – mondta. – Egyszerre képesek több dologgal is foglalkozni, nem annyira a szövegből, mint inkább képről kapják az információkat és minden téren előnyben részesítik a játékot. Igen gyorsan kommunikálnak, számukra minden elintézhető pillanatok alatt, amit persze az okos telefonok terjedése is elősegített.

A tipikus példák között említette a vásárlást: valamirevaló digitális bennszülöttnek már természetes, hogy az Interneten rendel, a termékről is innen szerzi be az információkat. A különféle digitális eszközök, közöttük az újak kezelése is természetes számára. Kitért arra, hogy az előbb születettek már nem tudják felvenni ezt a tempót, akinek pedig van is valami fogalma a digitális világról, az a fiatal bennszülöttek között bevándorlónak számít. A pedagógus az interaktív táblán keresztül elérhető játékok segítségével azonban könnyen le tudja kötni a diákok figyelmét.

Ezután az interaktív tábla bemutatása – leleplezéssel és bekapcsolással együtt – következett. Mucsina Csabáné tartott gyakorlati bemutatót arról, hogy mit is tud az új eszköz. Amint elmondta: a pedagógusnak is meg kell tanulni a használatát és ahhoz, hogy rutinszerűen működjön minden, kell tapasztalat is. Ezután a matematika, a biológia játékos oktatásának különféle lehetőségeit mutatta be. Melykóné Juhász Judit a történelem tanításának lehetőségeivel ismertette meg a jelenlévőket: pillanatok alatt behívhatók térképek, meg lehet nézni filmrészleteket, egy-egy korszak emberének jellegzetes használati tárgyait – gyakorlatilag bármit, ami az Interneten hozzáférhető.

A bemutató végén elhangzott, hogy már az osztálynapló is vezethető digitálisan és arra is lehetőség nyílik, hogy a dolgozat eredményéről a szülő már az előtt tájékozódjon, mielőtt a diák hazaér az iskolából

Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Dózsa György
és a Gárdonyi Géza Általános Iskolákban
TIOP-1.1.1-07/1-2008-0737 számú projekt keretében valósul meg,
31 millió 869 ezer 930 forint értékben.