Túrabakancs

Pásztó a dél-nógrádi kistérség központjaként, egyre markánsabban fejlődő gazdasági és idegenforgalmi életével meghatározó szerepet tölt be a megyében.

A város a nyugati Mátra Muzsla-bérc és a Cserhát-hegység Tepke nevű vonulata közé a Zagyva-folyó és a Kövicses-patak partjára épült.

A jó domborzati viszonyok és a kellemes környezet a turizmus kedvelt célpontjává tették a várost. Az ide látogatóknak a jó levegőn túl különleges élményt jelenthetnek a város múltjának megmaradt, illetve feltárt emlékei, melyek közel 900 évre tekintenek vissza.
Pásztó számos nevezetességei közül elsőként a XII. századi alapokon álló, Szent Lőrinc nevét viselő Római Katolikus Plébániatemplom említhető meg, amely az átépítések miatt ma már jórészt barokk stílusú, de a déli oldalon a gótikus és a román építési jegyek is megjelennek.

A templom oldalkápolnája alatt nyugszik Rajeczky Benjamin az utolsó pásztó ciszterci perjel, világhírű zenetudós, a magyar gregorián kutatója, Kodály Zoltán közeli munkatársa, akit a város még életében díszpolgárává avatott.
Európában egyedülálló építmény a Szent Lőrinc Plébániatemplom északi oldalán álló, jelenleg bemutató teremként használt, hatszögletű temetőkápolna, amelyet a Rátót nemzetség építtetett. A millennium évében megépült 4 manuálos, 42 regiszteres templomi orgona, Magyarország egyik legnagyobb hangszereként szolgálja az egyházat és a zeneszerető közönséget. A templom közelében áll Nepumuki Szent János XVIII. századi szobra a barokk kőhíd korlátján.

A cisztercita kolostor 1715 és 1718 között a középkori apátság anyagának felhasználásával épült, amelyet III. Béla király alapított 1190-ben. 1965. és 1968. között került sor ennek a két nevezetes történelmi emlékhelynek a helyreállítására.

Az ásatások akkori befejezése után 1971-ben Romkertet alakítottak ki a műemlék épületek körül. Itt avatták fel 2000. augusztus 10-én a város millenniumi emléknapján a “Szent István felajánlja koronáját Szűz Máriának” című bronz szoborcsoportot, melyet Kiss Sándor és Lesenyei Márta szobrászművészek és Vadász György építőművész készítette el.
A műemléki övezetben tekinthetjük meg az Oskolamester házát, melyről már 1428-as oklevelek is szót ejtenek. Az épület a mai Magyarország egyetlen rekonstruálhatóan fennmaradt, mezővárosi polgárháza. Pincéjében a középkori szőlészkedés technikáját bemutató eszközök tekinthetők meg.

A Múzeum tér fontos látnivalója a középkori üveghuta is, amely a bencés majd ciszterci apátság műhelyeként funkcionált.

A barokk kolostorban jelenleg a Városi Múzeum működik, ahol helytörténeti kiállítás idézi a város múltját. A cisztercita rend történetét gazdag rendtörténeti anyag mutatja be, ezen kívül Nógrád megye egyik legnagyobb természettudományi gyűjteménye is itt található. A Rajeczky Emlékszoba a tudós papnak állít emléket.

A klasszicista stílusú “öreg iskola” épületébe költözött 2001. december 14-én a Múzeumból a város szülöttének, Csohány Kálmán kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes grafikus művésznek a hagyatéka, mely a legújabb látnivalók, közé tartozik.
Pásztón és környékén érdemes megtekinteni a városhoz tartozó Hasznos község Kövicses-patakjának felduzzasztásával kialakított hasznosi víztározót és a Zsiló-völgyet. A víztározó fölötti sziklacsúcson álló Árpád-kori Cserteri vár romjaitól a Mátra páratlan panorámájában gyönyörködhet a látogató. A városhoz csatolt külterületi település Mátrakeresztes, régebbi nevén Alsóhuta. Ez a jó levegőjű, szép fekvésű kis hegyi falu fakanálgyártásáról, országszerte híres, üdülésre igen alkalmas.

A pásztói Dózsa György Általános Iskola tagiskolája tantermeivel és faházával 2002. július 1-től gyönyörű környezetben várja a természettel való közvetlen találkozásra, megfigyelésre, mérésekre jelentkező “erdei iskolásokat”. Az erdőszélen álló terméskő templomot 1947-ben alakították ki egy vadászkastélyból.
Innen közelíthető meg legjobban a hajdani Mátrai hadi utat őrző két végvár romja: Óvár és Ágasvár. Ez az utóbbi terület a Mátra lábától 2-4 órás gyaloglással érhető el 9 különböző turista útvonalon. Ebben a térségben található a Csörgőlyuk barlang, mely szakavatott barlangászok vezetésével gyalog és barlangtúrákra egyaránt alkalmas.

Pásztóról kellemes túrát lehet tenni 2 órás gyaloglással a Tepke 567 m-es csúcsán magasló kilátóba, ahol pazar körpanoráma lehet, fogadja az ide látogatókat.
Pásztó egy jól kiépített gyógyvizű stranddal is büszkélkedhet. A mélyről feltörő hévíz 33 oC-os, mozgásszervi bántalmak gyógyítására kifejezetten alkalmas. A város a Széchenyi Terv keretén belül a létesítmény bővítését célzó tervekre pályázatot nyújtott be, melyet megnyert.

Mindezen látnivaló megtekintéséhez olcsó kollégiumi, iskolai diákszállás és a Zsigmond panzió áll rendelkezésre a városban több napot eltölteni szándékozó vendégek számára.