SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nem kötelező az autizmus spektrum zavarral élő személyek esetében a maszk viselése

2020. november 19-én megjelent a Kormány 510/2020. (XI.19.) rendelete, mely mentesíti az autizmus spektrum zavarral élő személyeket a maszk viselésének kötelezettsége alól.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a Kormány még áprilisban rendeletben írta elő a maszk viselését. A járvány súlyosbodásával együtt a szabályszegőkkel szemben alkalmazható szankciók is szigorodtak. Szövetségünkhöz számos elkeseredett megkeresés érkezett, mert a maszkot viselni nem tudó autizmusban érintett gyermekek és felnőttek és kísérőik konfliktusban kerültek a létszükségletet jelentő bevásárlás, vagy az oda történő utazás, iskolába járás során. A szankciók szigorítását követően ezeket a helyzeteket pénzbeli büntetés is követhette. Számos esetben tapasztalhattunk megértést is, volt, aki méltányosságot gyakorolt pl. több közlekedési vállalat, de ez a központi szabályozást nem helyettesítette.

2020. november 19-én született meg a kormány döntése, mely orvosolta ezt a problémát. Az autizmus spektrum zavarral érintett személyeknek, több külföldi ország gyakorlatához hasonlóan nem kötelező viselniük a maszkot, amennyiben az autizmus tényét egyértelműen igazolni tudják. Erre az Autisták Országos Szövetsége által kibocsátott, az autista személy nevére szóló kártya, vagy igazolás, valamint a diagnózis tényét egyértelműen igazoló dokumentummal van lehetőség. Az autista személyek a maszkot az autizmusból fakadó nehézségeik miatt nem tudják viselni, vagy annak megszokásához, megtanulásához időre van szükségük.

Az autizmusban érintett személyek családtagjai, a velük dolgozó szakemberek törekednek arra, hogy a maszk viselésében segítsenek az autizmusban érintett társainknak, hiszen vannak olyan autista gyermekek és felnőttek, akik tudják viselni a maszkot. Minden autista személy és családja a szabályok maximális betartására törekszik, csak indokolt esetben él a kivételt biztosító lehetőséggel. Az Autisták Országos Szövetsége az emberek megértését kéri azokban az esetekben, amikor olyan autista személlyel találkoznak, aki nem tudja viselni a maszkot.

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)
Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Harminc éves működése során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára közel 100 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Az AOSZ Info-Pont irodák az AOSZ szolgáltatásait nyújtják az ország 10 pontján a helyi környezetbe ágyazottan. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100
A maszkviselésről
http://aosz.hu/tanuljuk-meg-hordani-a-maszkot/
http://aosz.hu/maszkviseles-aloli-mentesseg-autizmus-spektrum-zavarral-elo-szemelyek-eseten/

Sajtókapcsolat és további információk:
AOSZ Info-Pont Salgótarján
Cene Lajosné
Telefon: 06 70 944 2525
E-mail: salgotarjan@aoszinfopont.hu