Nyertes projektjeink

Terület és településfejlesztési Operatív Program (TOP)
Varázsvölgy Pásztón - turizmusfejlesztés
A kedvezményezett neve:Pásztó Városi Önkormányzat
A projekt címe:Varázsvölgy Pásztón
A szerződött támogatás összege: 642 577 236 forint
A támogatás mértéke (%-ban):100
A projekt azonosító száma:TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00018

A projekt tartalmának bemutatása:
A középkori malom (ún. Szalay malom) műemléki állagmegóvása, bemutathatóvá tétele, a műemlék közvetlen közelében szabadtéri színpad, nyílt közösségi tér létrehozása, a Kossuth utcában álló Rajeczky ház felújítása, kávézó kialakítása valósult meg, továbbá eszközök beszerzése is a projekt részét képezte. A turisztikai attrakció látogatóinak fogadására a Szent Imre téren parkoló létesült.

Az európai uniós támogatás segítségével az alábbi beruházásokra került sor:
- a műemlék malom rekonstrukciója, bemutató tér kialakítása, a területen átvezető sétány és térburkolat kialakítása, lépcsők építése, zöldfelület építése;
- a Szent Imre téren lévő üres telkeken egy fogadó épület létrehozása, amely a látogatók számára információt nyújt a város és a környék látnivalóiról. Az épületben egy ajándékbolt, információs pult, vizesblokk kapott helyet, amely hozzájárul a város környékbeli rendezvényeinek lebonyolításához.
- a fogadóépület melletti területen minimum két busz és 10-15 személygépkocsi parkolására megfelelő parkolóhely került kialakításra.
- a Fogadóépület és a Szalai malom épülete között sétány épült, amely lehetőséget biztosít különböző helyi mesterségek/kiállítások/vásárok bemutatására/rendezésére.
- Rajeczky Benjamin lakóházának felújítására, illetve közvetlen közelében egy kávézó felépítése, melyek vendégek fogadására biztosítanak lehetőséget. Az épületek mellett kialakított teraszról a teljes műemléki terület belátható.

A komplexumhoz kapcsolódik egy tartalomfejlesztés, mely mobil telefonon keresztül elérhető applikáció formájában mutatja be a Romkert nevezetességeit, az Ciszterci kolostort, az Oskola mester házát valamint az Üveghutát.

Eszközbeszerzés keretében a rendezvények, illetve szabadtéri mozi lebonyolításához szükségeseszközök, fény- és hangtechnika valamint bemutathatóságot segítő kiegészítő kellékek kerültek beszerzésre.

A projekt tényleges fizikai befejezése: 2023.12.20.

A projekt keretében létrehozott turisztikai attrakció programkínálataiból, rendezvényeiről további információ található: https://vvolgy.hu