KÖZLEMÉNY A SZÜKSÉGES AJÁNLÁSOK SZÁMÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE
3060 Pásztó, Kölcsey u. 35.

KÖZLEMÉNY A SZÜKSÉGES AJÁNLÁSOK SZÁMÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 307/E. §-a szerint a polgármester és egyéni listás jelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg a szavazást megelőző 58. napi választópolgárszám alapján, a szavazást megelőző 58. napot követő munkanapon.

A Nemzeti Választási Iroda által közölt, a központi névjegyzékben a szavazást megelőző 58. napi választópolgárszám Pásztó városban 7698 fő.

Ennek alapján megállapítom hogy a 2018. augusztus 12-én megtartásra kerülő időközi helyi önkormányzati képviselő és polgármester választásra

képviselőjelölt állításhoz 77 fő választópolgár érvényes ajánlása
polgármesterjelölt állításhoz 231 fő választópolgár érvényes ajánlása
szükséges.

A Ve. 307/E. (2) és (3) bekezdései szerint a szükséges ajánlások számának megállapításakor a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a szavazást megelőző ötvennyolcadik napi adatai alapján kell megállapítani és a szükséges ajánlások számát egész számra felfelé kell kerekíteni.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásról szóló 2010. évi L. törvény 9. § (1) bekezdése szerint "Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 %-a jelöltnek ajánlott, illetve a 9. § (3) bekezdés a., pontja szerint "Polgármester jelölt az, akit a 10.000, vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 %-a jelöltnek ajánlott"

Ajánlóívet a független képviselőjelöltként vagy polgármesterjelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve Helyi Választási Bizottság által nyilvántartásba vett jelölő szervezet a Helyi Választási Irodától (továbbiakban: HVI) - 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. - igényelhet.

Az ajánlóívek iránti kérelem már benyújtható a HVI-nél az erre szolgáló (A4-es jelű) formanyomtatványon. (letölthető a http://www.paszto.hu/valasztas_infok_2018 oldalról, vagy személyesen átvehető a HVI-nél)

Az ajánlóívek átvételére leghamarabb 2018. június 25. napjától van lehetőség.

Jelöltet ajánlani, jelöltet bejelenteni 2018. július 9-én (hétfő) 16.00 óráig lehet.

Pásztó, 2018. június 18.

Dr. Gajdics Gábor
jegyző
HVI vezető

Letölthető: Közlemény a szükséges ajánlások számának megállapításáról