Vége az iskolai krétakornak!

Interaktív táblák a pásztói általános iskolában

Nyugdíjba vonul a hagyományos tantermi tábla: a régi eszköz helyét az interaktív tábla veszi át. Ez egy információs és kommunikációs technológiai eszköz, gyakorlatilag egy olyan, számítógéppel összekötött óriásmonitor, ami a katedráról vezérelhető. Nagy előnye, hogy ami egyszer rákerül, az a háttértárolóra elmenthető – ezzel nem csak a régi szivacs válik szintén fölöslegessé, hanem az egyszer feltöltött tartalom is megmaradhat. Az interaktív tábla segítségével az Internet és a multimédiás CD kínálta lehetőségekkel is élhet tanár, diák. A fejlődés megállíthatatlan, de lehetett volna gyorsabb is – erről kérdeztük elsőként Sisák Imrét, Pásztó polgármesterét.

– Keserédes a történet – mondta el Sisák Imre az interaktív táblákkal kapcsolatban. – Ennek a fejlesztésnek már meg kellett volna történnie, az oktatásért felelős, akkori kormánybiztos 2008 karácsonyára ígérte a megvalósítást… A központosított közbeszerzés azonban kétszer is eredménytelennek bizonyult, ezért meg kellett ismételni a mi pályázatunkat is. A közbeszerzési eljárás után, amit városunk képviselő-testülete elfogadott, a 2011–12-es tanév kezdetére – természetesen változatlan műszaki tartalom mellett – ér majd véget ez a beruházás.

Egyébként folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy az alapfokú oktatás terén is elvonások sújtják az önkormányzatokat, ami miatt már a működtetés is veszélybe került. Ennek tükrében felértékelődik egy ilyen, uniós támogatással megvalósuló, 30 millió forintot meghaladó fejlesztés! Ami az interaktív táblák elhelyezést illeti, meg kell még említeni, hogy az iskolák szokásos nyári felújítása során megtörténik az elektromos hálózatok cseréje is, így szeptembertől tanár és diák együtt használhatja ki azokat az előnyöket, amelyeket a beruházás biztosít.

Az igazsághoz tartozik, hogy az elmúlt négy év különféle, összesen kétmilliárd forint értékű pásztói beruházásai mellett nem tűnik olyan soknak ez a 30 milliós fejlesztés, de száz százalékos uniós támogatás mellett csak nyerhettünk vele! Önkormányzatunk – amint lehetőség kínálkozik rá – további, hasonló támogatású pályázatokat is be fog adni a jövőben.
Bartus László, a pásztói önkormányzat intézményirányítási osztályának vezetője a pályázat projektmenedzsere is egyben.

Az interaktív táblák beszerzésének késéséről összefoglalta a csúszás fő okát is.
– A pályázat kiírója 2009-ben megváltoztatta a korábbi feltételeket. Ennek az volt a lényege, hogy nem magukra az eszközökre, hanem a megvásárlásukhoz szükséges pénzeszközökre lehetett benyújtani a pályázatot. Módosítanunk kellett a 2008-as anyagunkat és 2010-ben megkaptuk az értesítést arról, hogy érvényes a pályázatunk, majd 2011. január 18-án az megtudtuk azt is, hogy nyertünk. Az Európai Szociális Alap Nonprofit Kft. közreműködő szervezetként küldte meg számunkra a támogatási okiratot. A beruházás az „Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Dózsa György és a Gárdonyi Géza Általános Iskolákban című, TIOP-1.1.1-07/1-2008-0737 számú projekt keretében valósul meg, 31 millió 869 ezer 930 forint értékben.

– Így, a nyár és a vakáció kezdetén hol tart a projekt?
– Jelenleg az eszközbeszerzéssel kapcsolatos eljárás zajlik. A nyertes ajánlattevővel, az ITC Systems Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel június 20-án írtuk alá a szerződést. Az informatikai eszközök leszállítása és a velük kapcsolatos képzés és oktatás július 31-én zárul.
A következő tanévtől az interaktív táblák segítségével a diákok a szórakozva tanulás közös élményére építve sajátíthatják el a tananyagot. A beruházás részleteire lapunk hasábjain még visszatérünk.

Faragó Zoltán