Tájékoztatás tűzgyújtási tilalomról

Tájékoztatom, hogy a fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc­ biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével

2024. július 11-től (csütörtök) 00:00 órától Magyarország egész területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság hivatalos honlapján http://erdotuz.hu közzéteszi a tűzgyújtási tilalomról szóló térképet, valamint az onnan elérhető további szakmai honlapokat, amelyek számos egyéb hasznos információval szolgálnak a szabad területen történő tűzgyújtásról a lakosság részére.