Illúziók Ösvénye kulturális attrakcióhálózat kialakítása Pásztó térségében

A kedvezményezett neve:Pásztó Városi Önkormányzat
A projekt címe:Illúziók Ösvénye kulturális attrakcióhálózat kialakítása Pásztó térségében
A szerződött támogatás összege:  600.000.000 forint
A projekt azonosító száma:TOP_PLUSZ-1.1.3-21-NG1-2022-00008

A projekt tartalmának bemutatása.

Pásztó Városi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP PLUSZ) keretében 2022. augusztus hó 12. napján Támogatási Kérelmet nyújtott be a TOP_PLUSZ-1.1.3-21-NG1 kódszámú, "Helyi és térségi turizmusfejlesztés" című pályázati felhívásra TOP_PLUSZ-1.1.3-21-NG1-2022-00008 azonosító számon, "Illúziók Ösvénye kulturális attrakcióhálózat kialakítása Pásztó térségében" címen, melyet az Irányító Hatóság 2022. december hó 16. napján - 100%-os támogatási intenzitás mellett - 600.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesített. A tárgyi projekt megvalósítására vonatkozó Támogatási Szerződés 2023. április hó 24. napján lépett hatályba.

A projekt célja egy összefüggő kulturális tematikus útvonal kialakítása, melynek fő témáját a környék legendái, mondavilága és az azokhoz kapcsolódó látomások, illúziók, mesebeli lények, legendás karakterek képezik. A kijelölt túraútvonalakra épülő hálózat digitális, AR tartalmakra épülő játékon, interaktív tartalmakon alapul. A játékok keretében bejárható útvonalak érintik a térség fő látnivalóit. Ezenkívül az egyes településeken a hálózat állomásaihoz kapcsolódóan az alábbi fejlesztési elemek kerültek kijelölésre.

Pásztó-Hasznos: Illúzió Park kialakítása, önkormányzati ingatlanokon. Illúziókra, optikai csalódásokra, fényjátékokra épülő témapark több mint 7000 m2-en, számos kültéri installációval, büfével, parkosítással. Koncepciójában ötvözi a parkokat (közösségi tér funkció, látványos kertészeti és parkosítási megoldások, utcabútorok) és az illúziómúzeumokat. A területen parkolási lehetőség, mosdó, kerékpárosbarát projektelemek is kialakításra kerülnek. Az üzemeltető szervezet Pásztó Városi Önkormányzatnak bérleti díjat fizet.

Alsótold: A korábbi TOP forrásból kialakított bemutatóhelyhez kapcsolódó installációk, játékok beszerzése, kerékpárosbarát projektelemek és e-autótöltő kialakítása.

Szurdokpüspöki: A település pincesorán önkormányzati ingatlanokon kerül kialakításra zenepavilon, szabadtéri színpad, automatikusan működő nyilvános mosdó, valamint kerékpárosbarát projektelemek. A projekt részét képezi a területrendezés is (ligetes rendezvénytér kialakítása).

Tar: A kulturális tematikus útvonalhoz kapcsolódóan a Csevice-völgy kitáblázása valósul meg, valamint kerékpárosbarát projektelemek kialakítása.

A projekt várható fizikai befejezése: 2024.09.01.