"Okos" városfejlesztés Pásztón

A kedvezményezett neve:Pásztó Városi Önkormányzat
A projekt címe:"Okos" városfejlesztés Pásztón
A szerződött támogatás összege:  75.000.000 forint
A projekt azonosító száma:TOP_PLUSZ-1.2.1-21-NG1-2022-00002

A projekt tartalmának bemutatása.

Pásztó Városi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP PLUSZ) keretében 2022. január hó 11. napján Támogatási Kérelmet nyújtott be a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-NG1 kódszámú, "Élhető települések" című pályázati felhívásra TOP_PLUSZ-1.2.1-21-NG1-2022-00002 azonosító számon, ""Okos" városfejlesztés Pásztón" címen, melyet az Irányító Hatóság 2022. augusztus hó 04. napján - 100%-os támogatási intenzitás mellett - 75.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesített. A tárgyi projekt megvalósítására vonatkozó Támogatási Szerződés 2022. szeptember hó 22. napján lépett hatályba.

A pályázat fő célja, hogy az okos városfejlesztés eszközrendszerével biztosítva legyen a település családbarát megújítása. Ennek keretében okos zebrák telepítése tervezett olyan közlekedés-biztonságilag kockázatosnak minősített gyalogos átkelőhelyeken, ahol az elmúlt időszakban több baleset is történt, illetve amelyek sűrűn használt gyalogos közlekedési útvonalak és magas balesetkockázati besorolással bírnak.

A kérelem önállóan támogatható fő célja mellett az Önkormányzat a lakossági igényekre építve több részcélt is megfogalmazott, melyeket meg kíván valósítani. Ezek a következők:

1. Digitális információs tábla telepítése a város legforgalmasabb csomópontjába, melynek célja, hogy az adat és az információ megfelelő helyen és időben elérhető legyen a polgárok számára.

2. A jelenleg is működő térfigyelő kamerarendszer bővítése, mely ugyan nem "okos-városfejlesztés", de velejárója a digitális város kialakulásának, egyben hozzájárul a városi lakosság biztonságérzetének növekedéséhez, illetve a települési szintű vagyon- és értékmegőrzéshez, az elkövetett bűncselekmények számának változásához.

3. Ingyenesen elérhető Wi-Fi pontok kialakítására, melyeket a város további két különböző, frekventált pontján tervezünk megvalósítani.

A projekt várható fizikai befejezése: 2024.06.30.