Sajtóközlemény

Két éve szeptemberben hagyományteremtő céllal rendezték meg Pásztón az első Identitás Napot. Az eseményre akkor hazahívtak olyan sikeres embereket, akik egykor a városban éltek és a mai napig kötődnek egykori otthonukhoz. Idén nem egy nap, hanem egy egész rendezvénysorozat fog szólni Pásztón az identitásról. Ennek jegyében tartják meg a Szőlő- és Borünnepet, lesz családi délután, egyházi beszélgetés elszármazott lelkészekkel, megidézik Pásztó múltját és lakossági fórumokat is rendeznek majd.

Az Identitás Napok rendezvénysorozata a XVI. Szőlő- és Borünnep előestéjével veszi kezdetét szeptember 10-én este hét órakor a Romkertben, amikor a nagy színpadon a Pásztóhoz közeli Palotás település népszerű zenekara, a Szabad Élet ad koncertet. Másnap ugyanott folytatódnak a programok. Bár a járványveszély miatt a hagyományos szüreti felvonulás idén elmarad, a szőlő és a bor mégis középpontban lesz. 16 órától megáldják az új bort és fellépnek helyi művészeti csoportok: a Rozmaring Népdalkör, a Muzsla Néptáncegyüttes és a Karida Hastánccsoport. Lesz borkóstolás, büfé, helyi árusok és számos gyerekprogram, mint a pónikocsikázás vagy a népi játszótér. Este hat órától a könnyed szórakozás jegyében fellép Mc Hawer és a Tekknő, majd hét órától az Irigy Hónaljmirigy koncertezik. Este fél kilenctől pedig ismét egy közeli sikercsapat, a gyöngyösi Dirty Barbies zenekar lép színpadra. A napot utcabál zárja majd.

Szeptember 15-én és 16-án délután fél öttől lakossági fórumokon találkozik a városvezetés a helyiekkel Mátrakeresztesen és Hasznoson. A belvárosban szeptember 21-ére várják az érdeklődő lakosságot. A fórumokon Farkas Attila polgármester tart képes prezentációt a helyi aktualitásokról, fejlesztésekről és a tervekről, és természetesen helyet kapnak a lakossági kérdések, felvetések is. A szervezők meghívására hazatér szülővárosába Szőke Gábor katolikus plébános és Lőrincz Csaba evangélikus lelkész, akik az "identitás" gondolatkör mentén fognak interaktív beszélgetést folytatni szeptember 22-én 16 órától a Könyvtárban. Másnap ugyanitt este fél hattól Kriston Péter közreműködésével képeken elevenítik fel a régi Pásztót. Szeptember 24-én 15 órától Családi délutánt rendeznek a Művelődési Házban. Az érdeklődők láthatják, hallhatják a zeneiskola növendékeinek műsorát, lesz balett bemutató, fellépnek a Rajeczky Szimpatikusok, valamint az Apraja és a Nagyja néptáncegyüttes. A kézműves foglalkozások között lesz gyöngyfűzés, nemezelés és nem marad ki a gyerekek nagy kedvence, a csillámtetoválás és az arcfestés sem.

Az Identitás Napokról Farkas Attila polgármester elmondta: - Ebben az időszakban, amikor a koronavírus járvány sok pásztói családon ejtett súlyos sebeket, a fertőzés terjedésének fellángolásától pedig sajnos továbbra is tartanunk kell, úgy gondolom, fontosabb az összetartás, mint valaha. Most az a feladatunk, hogy megtartsuk az egységet, tovább építsük közösségeinket, tartsunk össze és legyünk egymással segítőkészek. Ezek a programok felidézik bennünk a "valahova tartozás" örömteli érzését.