LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIV. Törvény 143.§ (3) bekezdése ad felhatalmazást a települési önkormányzatoknak, hogy rendeletben állapítsák meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésnek és a házszám-megállapításnak a szabályait. A közterület elnevezéséről az önkormányzat dönt: az önkormányzatnak kell mérlegelnie, hogy az adott elnevezés megfelel-e a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekkel összefüggő jogszabályi rendelkezéseknek.

A törvény 13.§ (1) bekezdésének 3. pontja a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok között nevesíti a közterületek, valamint az önkormányzati tulajdonban álló közintézmények elnevezését. A törvény 14.§ (2) bekezdése szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában részt vett, illetőleg olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A jogalkotási kötelezettségének az Önkormányzat Képviselő-testülete eleget tett, így a közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről szóló rendeletet a képviselő-testület elfogadta.
A rendelet előkészítése során tapasztaltuk, hogy fenti törvény rendelkezései értelmében és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján nem javasolt Sallairól és Mező Imréről közterületek elnevezése. AZ MTA állásfoglalását csatoljuk.

A Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(IX.27.) számú rendelet szerint a közterületi nevek változását a döntést megelőző 15 nappal előbb a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

Erre való tekintettel javasolni fogom a Sallai utca helyett a Levendula utca elnevezést a Mező Imre utca helyett Sólyom utca elnevezést.

Pásztó, 2015. február 6.

Dömsödi Gábor sk
polgármester